Nacht en 24 uurszorg

Nachtzorg is onderverdeeld in slaapnachten en nachten waarin gewaakt moet worden. Welk soort nacht het zal worden kan men niet altijd van te voren inschatten. Achteraf wordt de soort nacht op de dienstlijst ingevuld en dit is altijd navraag-baar. De zorgverlener maakt een rapportage in het elektronische zorgdossier, zodat er te aller tijden nagekeken kan worden hoe de nacht van de cliënt verlopen is. 

Wanneer nachtzorg
Als u ’s nachts niet alleen kunt of wilt zijn, kiest u voor nachtzorg. U kunt indien gewenst een beroep doen op een verpleegkundige, verzorgende of ? helpende. De zorgverlener staat dan tussen 23.00 uur en 7.30 uur voor u klaar. Zij helpen u zorgzaam en deskundig de nacht door. Fensia -Zorg biedt zowel dag-zorg als nachtzorg aan. De nachtzorg kan ook onderdeel zijn van 24-uurs zorg die geleverd wordt. De nachtzorg is vaak een aanvulling op de zorg voor overdag. Soms is de zorg overdag alleen niet voldoende en is er ’s nachts extra ondersteuning nodig in de vorm van nachtzorg. Er zijn vele gevallen waarbij u kunt denken aan nachtzorg zoals. Bij overbruggingszorg namelijk wanneer u op een plek in een verpleegtehuis wacht en het in de tussentijd niet meer veilig is om ’s nachts alleen te blijven. Verder wanneer de cliënt terminale zorg nodig heeft omdat er voor gekozen wordt om in de eigen vertrouwde omgeving te sterven. Het kan ook zijn dat de mantelzorg verhinderd is, ook dan kunnen wij nachtzorg bieden. Bij Fensia -Zorg staat de wens van haar cliënt voorop. Wij zullen dus altijd in overleg met u de zorg taken invullen en bespreken. Deze taken zijn gericht op uw specifieke situatie.  

U kunt hierbij denken aan

  • Stervensbegeleiding (warme zorg en waak zorg toepassen)
  • Wondverzorging
  • Het geven van medicatie (slaap- en/of pijnmedicatie)
  • Sondevoedingen
  • Huishoudelijke hulp
  • Persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden

Toepassen van wisselligging om doorligplekken te voorkomen, het in en uit bed helpen of hulp bij toiletgang.  Daarnaast zijn wij er ter ondersteuning van u en uw naasten, ook voor het bieden van een luisterend oor. 

Voor wie is nachtzorg bestemd 

  • Nachtzorg is meestal bestemd voor chronisch zieke, psychogeriatrische en terminale cliënten.  
  • Nachtzorg wordt onderverdeeld in slaapnachten en waaknachten 
  • Slaapnachten worden vaak ingezet ter geruststelling van cliënten, de zorgverlener komt 1 á 3 keer maximaal 30 minuten of langer bij u langs om u te helpen met bepaalde handelingen
  • waaknachten worden ingezet als u intensieve nachtzorg nodig heeft. De zorgverleners zijn dan de gehele nacht beschikbaar en leveren intensieve zorg. Vaak valt dit onder terminale zorg

Financiering van de nachtzorg
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden rondom de financiering van onze nachtzorg. Dit kan op particuliere basis of voor gefinancierde zorg via een geldige indicatie . Een combinatie van beide is ook mogelijk.